Üdvözlöm weboldalamon!
Rólam
Győri János vagyok. 10 éve mesteremtől, Kőhegyi Antal görcsönyi kályhásmestertől tanultam a szakma fortélyait.
Azóta építem kályháimat közös életszemléletünkkel: „Erkölcs, kötelesség, szolgálat"
Termékeim
Cserépkályhák
Téglakályhák
Kemencék (beltéri, udvari sütőkemencék)
Takaréktűzhelyek (sparhelt)
Hordozható cserépkályhák
Egyéb keramikus termékek: kaspók, minden méretben virágládák
Miért jók a termékeim?
Német alapanyagból készülnek Kézzel készített döngölt csempéket gyártok Az ön igényének megfelelő tervezésűek. Egyedi minta, forma és színvilágúak
Mit ajánlok Önnek?
Nyitottságot, kreativitást: A klasszikus stílustól a modernig mindenre nyitott vagyok. Ingyenes felmérést, tervezést az ön igényei szerint az ország határain belül és kívül. Gyors, rugalmas és tiszta munkát. Füstmentes, szemet gyönyörködtető, jó hatásfokkal működő kályhát. A beüzemelés és a gazdaságos üzemeltetés fortélyait megosztom Önnel. Minden kedves ügyfelemnek egyedi (vagy saját készítésű, hasznos) ajándékkal köszönöm meg bizalmát.
Cserépkályha használatba vételi és karbantartási útmutató
A cserépkályha első kifűtése
Az építés során az új kályhában sok víz található, és ezt kell ilyenkor maradéktalanul eltávolítani fokozatosan a kályhatestből, a kéményen keresztül, ami tűz hatására, gőz formájában távozik!
Ezért nagyon fontos, hogy a száradás alatt az ajtók (akár ég benne a tűz, akár nem) mindig nyitva legyenek!
A kifűtés menete:
Az első begyújtás előtt a kéményt elő kell melegíteni, aminek módja: a kéménytisztító-ajtót levéve, a kéményben égessünk el néhány papírt, vékony fát, kinyomva vele a hideg levegő oszlopot.
1. Az első héten langyos, kéz meleg állapotig melegítsük fel a kályhát és igyekezzünk ezt folyamatosan megtartani, úgy hogy eleinte nagyon kis tűzre időnként 2-3 vékony fát rakjunk a tűztérbe, ajtót tilos becsukni!
2. A második héten már meleg tapintásig lehet felfűteni a kályhát az 1. pontban leírtakkal azonos módon, az ajtót még mindig tilos becsukni!
3. A harmadik héten már forróra (üzemi hőmérsékletre) fűthető a kályha, oly módon, hogy a tűzteret megtöltjük a szükséges famennyiséggel egyszerre, és ezt kb. 12-24 óra múlva megismételjük. A kályha ajtót még mindig nem csukjuk be, ha van huzatszabályzó az ajtón, akkor a fa leégése után már elég csak azt nyitva hagyni!
A harmadik hét végén a fentiek betartásával a kályha ki van fűtve.
Ezután a fűtés úgy működik, hogy a tűzteret megtöltjük egyszerre a szükséges famennyiséggel, meggyújtjuk, majd ha leégett (már csak parázslik) a kályha ajtót, huzatszabályzóját lezárjuk. A következő fűtésig teljen el legalább 10 óra, hogy a kályha képes legyen újra hőt felvenni!
Az óvatosan szárazra fűtött kályha hosszabb élettartamú és zavartalanabb üzemeltetést biztosít!
Néhány gondolat a tűzifáról
Fontos, hogy mindig száraz keményfával tüzeljünk.
A legjobb égés és optimális hatásfok eléréséhez legalább 2 éve vágott szellős, de csapadék mentes helyen tárolt fát használjunk. A frissen vágott és vásárolt fa nedvességtartalma 70 %, így fennáll a veszélye a szurok és a kátrányképződésnek, valamint beivódásának, lerakódásának a kéményben, kályhában egyaránt. Rendkívül káros és kellemetlen állapot, igyekezzünk az említett javaslatokkal elkerülni ezt.
Mit ne tegyen kályhájával?
● Ne zárja le az első három hétig!
● Ne zárja le addig, amíg a fa lánggal ég, nem esik szét. Robbanás veszély!
● Ne fűtse folyamatosan. A felforrósodott kályhát ne rakja meg újra fával, mert nem fog több hőt leadni, inkább szétnyílnak a fugák!
● Túl apró tűzifa (gyújtóst kivéve) esetén egyszerre nagyobb mennyiséget ne rakjunk a tűzre, mert a heves égéssel kárt okozhatunk, felrobbanthatjuk, túlfűthetjük kályhánkat (pl.: dióhéj, rétegelt lemez, fenyőhulladék, sok hullámpapír, hígító…stb.)
● Ne fojtsa le a tűzet, kevés levegő adással! Tökéletlen égést, robbanást, kátrányosodást okozhat!
Következmények: a csempe repedése, fuga nyílása, fuga kipotyogása, párkányok emelkedése – lazulása, tűztér samottjának potyogása, ajtók deformálódása.
Ezen hibákra garanciát nem tudunk vállalni, ezen hibákat helytelen használat okozza!
További nagyon fontos teendő a kémény rendszeres tisztítása!
Kérje szakember véleményét, ha kályhájával, vagy kéményével kapcsolatban bizonytalan!
Fontos a kályha szakszerű kezelése, ezzel a kályhát hosszú életűvé és gazdaságossá teszi!
Munka közben