Cserépkályha használatba vételi és karbantartási útmutató

A cserépkályha első kifűtése

Az építés során az új kályhában sok víz található, és ezt kell ilyenkor maradéktalanul eltávolítani fokozatosan a kályhatestből, a kéményen keresztül, ami tűz hatására, gőz formájában távozik!
Ezért nagyon fontos, hogy a száradás alatt az ajtók (akár ég benne a tűz, akár nem) mindig nyitva legyenek!
 
A kifűtés menete:
 
Az első begyújtás előtt a kéményt elő kell melegíteni, aminek módja: a kéménytisztító-ajtót levéve, a kéményben égessünk el néhány papírt, vékony fát, kinyomva vele a hideg levegő oszlopot.
 
 
1. Az első héten langyos, kéz meleg állapotig melegítsük fel a kályhát és igyekezzünk ezt folyamatosan megtartani, úgy hogy eleinte nagyon kis tűzre időnként 2-3 vékony fát rakjunk a tűztérbe, ajtót tilos becsukni!
 
2. A második héten már meleg tapintásig lehet felfűteni a kályhát az 1. pontban leírtakkal azonos módon, az ajtót még mindig tilos becsukni!
 
3. A harmadik héten már forróra (üzemi hőmérsékletre) fűthető a kályha, oly módon, hogy a tűzteret megtöltjük a szükséges famennyiséggel egyszerre, és ezt kb. 12-24 óra múlva megismételjük. A kályha ajtót még mindig nem csukjuk be, ha van huzatszabályzó az ajtón, akkor a fa leégése után már elég csak azt nyitva hagyni!
A harmadik hét végén a fentiek betartásával a kályha ki van fűtve.
 
Ezután a fűtés úgy működik, hogy a tűzteret megtöltjük egyszerre a szükséges famennyiséggel, meggyújtjuk, majd ha leégett (már csak parázslik) a kályha ajtót, huzatszabályzóját lezárjuk. A következő fűtésig teljen el legalább 10 óra, hogy a kályha képes legyen újra hőt felvenni!
Az óvatosan szárazra fűtött kályha hosszabb élettartamú és zavartalanabb üzemeltetést biztosít!

Néhány gondolat a tűzifáról

Fontos, hogy mindig száraz keményfával tüzeljünk.
A legjobb égés és optimális hatásfok eléréséhez legalább 2 éve vágott szellős, de csapadék mentes helyen tárolt fát használjunk. A frissen vágott és vásárolt fa nedvességtartalma 70 %, így fennáll a veszélye a szurok és a kátrányképződésnek, valamint beivódásának, lerakódásának a kéményben, kályhában egyaránt. Rendkívül káros és kellemetlen állapot, igyekezzünk az említett javaslatokkal elkerülni ezt.
 

Mit ne tegyen kályhájával?

● Ne zárja le az első három hétig!
● Ne zárja le addig, amíg a fa lánggal ég, nem esik szét. Robbanás veszély!
● Ne fűtse folyamatosan. A felforrósodott kályhát ne rakja meg újra fával, mert nem fog több hőt leadni, inkább szétnyílnak a fugák!
● Túl apró tűzifa (gyújtóst kivéve) esetén egyszerre nagyobb mennyiséget ne rakjunk a tűzre, mert a heves égéssel kárt okozhatunk, felrobbanthatjuk, túlfűthetjük kályhánkat (pl.: dióhéj, rétegelt lemez, fenyőhulladék, sok hullámpapír, hígító…stb.)
● Ne fojtsa le a tűzet, kevés levegő adással! Tökéletlen égést, robbanást, kátrányosodást okozhat!
 
 
 
Következmények: a csempe repedése, fuga nyílása, fuga kipotyogása, párkányok emelkedése – lazulása, tűztér samottjának potyogása, ajtók deformálódása.
 

Ezen hibákra garanciát nem tudunk vállalni, ezen hibákat helytelen használat okozza!
 
További nagyon fontos teendő a kémény rendszeres tisztítása!

Kérje szakember véleményét, ha kályhájával, vagy kéményével kapcsolatban bizonytalan!


Fontos a kályha szakszerű kezelése, ezzel a kályhát hosszú életűvé és gazdaságossá teszi!